Handleiding

Hieronder staat de handleiding voor het gebruik van Tornado-Wheels. Lees deze handleiding goed door, en volg de instructies op, om optimaal plezier te hebben van je wielen. Het niet opvolgen van de instructies in deze handleiding kan de levensduur van je wielen ernstig verkort worden, de garantie ongeldig maken en zelfs zware ongevallen veroorzaken.

 

Gebruik van de wielen

Gebruik de wielen alleen voor de doeleinden waarvoor ze gemaakt zijn. Gebruik dus geen wegwielen op de baan, of andersom. Tornado-Wheels wegwielen zijn wel geschikt voor wegen met slecht wegdek of andere zware omstandigheden, maar hiervoor adviseren we wel om bredere banden (minimaal 25 mm) te gebruiken bij een wat lagere bandenspanning. Dit verhoogt het rijcomfort.

 

Rennergewicht

Voor Tornado-Wheels geldt geen maximum gewicht. Wel adviseren we zwaardere renners en renners die de wielen willen gebruiken voor tandems om wielen met extra spaken te nemen voor extra sterke wielen. Verder is het voor zwaardere renners en tandems af te raden om met carbon draadwielen (ook tubeless) in combinatie met velgremmen steile afdalingen te nemen waar veel geremd moet worden. Dit om oververhitting te voorkomen.

 

Bandenspanning

Voor de carbon draadwielen (ook tubeless) geldt een maximale bandenspaning van 8.5 bar/125 psi. Voor tubewielen geldt geen maximale bandenspanning, maar gebruik in elk geval nooit een hogere bandenspanning dan aanbevolen door de bandenfabricant. Deze aanbevolen bandenspanning staat meestal aangegeven op de zijkant van de band. De minimale bandenspanning moet in elk geval hoog genoeg zijn om te voorkomen dat de velg tegen het wegdek slaat. Let verder ook op dat een te lage bandenspanning het risico verhoogt dat de band van de velg af loopt, dit kan zowel bij draadbanden, tubeless en tubes gebeuren bij een te lage bandenspanning. Hiervoor is geen minimale waarde aan te geven, omdat dit ook sterk afhankelijk is van de band, het gebruik en het gewicht van de renner.

 

Remblokken

Gebruik voor wielen met velgremmen ten alle tijden remblokken die zijn ontwikkeld voor wielen met een carbon remoppervlak. Bij alle Tornado-Wheels voor velgremmen worden standaard remblokken van SwissStop meegeleverd. Wij raden aan om deze remblokken te gebruiken, en wanneer deze versleten zijn, de remblokken te vervangen voor hetzelfde type remblokken. Door het gebruik van ongeschikte remblokken slijt het remoppervlak extreem snel, en ontstaat extreme hitte die ervoor kan zorgen dat de remwand doorbreekt, of dat de lijm van tubewielen loslaat. Beide problemen kunnen zeer ernstige ongevallen tot gevolg hebben. Vervang remblokken tijdig. Te ver versleten remblokken kunnen de zelfde gevolgen hebben als verkeerde remblokken, en remmen bovendien minder goed.

 

Onderhoud

Wij adviseren om Tornado-Wheels regelmatig schoon te maken met water en een milde sop. Hierdoor blijven de wielen niet alleen mooi, maar dit verlengt ook de levensduur. Ook is het belangrijk de remblokken goed schoon te houden. Vuil tussen het remoppervlak en de remblokken kan krassen in het remoppervlak, en snellere slijtage van zowel het remoppervlak als de remblokken veroorzaken. Ook is bij schone wielen en remblokken de remkracht beter te doseren.

Tornado-Wheels hebben weinig technisch onderhoud nodig. Mocht er naar jouw mening toch onderhoud nodig zijn, dan kan je altijd op afspraak langskomen. Het onderhoud voeren wij dan gratis voor je uit, ongeacht hoe oud de wielen zijn. Laat onderhoud altijd uitvoeren door de fabricant of een geautoriseerde dealer.

 

Schade

Mocht er onverhoopt schade zijn aan je wielen, dan kan je op afspraak bij ons langskomen om deze te repareren. Op alle Tornado-Wheels zit 1 jaar garantie op velgen en naven (inclusief lagers) en 10 jaar op spaakbreuk. Alle schade die hieronder valt, wordt uiteraard gratis gerepareerd of vervangen. Mocht je met je Tornado-Wheels schade oplopen als gevolg van een val, dan betaal je alleen de voor reparatie benodigde materialen. De werkzaamheden voeren wij altijd gratis voor je uit. Heb je een slagje in je wiel, hoe klein ook, kom dan zo snel mogelijk bij ons langs om de spaken te laten naspannen. Een slag in het wiel betekent dat de spaakspanning uit balans is. Door hiermee door te rijden wordt deze onbalans groter, en verspreid deze zich over het hele wiel. Hierdoor ontstaat een grote kans op spaakbreuk. Door dit tijdig en gratis door ons te laten herstellen voorkom je dus grotere problemen, en kunnen wij onze garantie aan jou blijven nakomen. Bovendien rijdt een recht en goed onderhouden wiel natuurlijk veel prettiger. Laat reparaties aan het wiel altijd uitvoeren door de fabricant of een geautoriseerde dealer.